Οι χειροτεχνίες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη

Projects, Article
Στιγμιότυπο από τη δράση “Το Νήμα της Ίασης”, 2022

Κάποτε απαραίτητες δεξιότητες ζωής, οι παραδοσιακές υφαντικές τέχνες, έχουν αγνοηθεί και υποτιμηθεί για πολλά χρόνια. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ένα νέο, τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος και χιλιάδες νέοι συμμετέχουν σε ομάδες ραπτικής και πλεξίματος. Σύμφωνα με μια μελέτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει 12% αύξηση στις γυναίκες που κάνουν κάποιο είδος πλεξίματος ως χόμπι τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα πέμπτο των γυναικών κάτω των 45 ετών ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το πλέξιμο και το ράψιμο, ενώ το 17% των ανδρών ηλικίας 16 έως 24 ετών επιθυμεί να δοκιμάσει ένα από αυτά τα χόμπι.

Ένας λόγος για την αυξημένη περιέργεια οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω πλατφορμών τρόπου ζωής όπως το Pinterest, το Instagram, και το Youtube, τεράστιες διαδικτυακές κοινότητες ανθρώπων μοιράζονται ιδέες και σεμινάρια. Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής, συχνά επιστρέφουμε στις τέχνες και τις χειροτεχνίες, όχι μόνο από ανάγκη επισκευής ή παροχής φθηνότερων ρούχων και ειδών οικιακής χρήσης, αλλά και ως πηγή απτών επιτευγμάτων και ευτυχίας.

Tο 2017, το Knit for Peace, μια πρωτοβουλία του Charities Advisory Trust, πραγματοποίησε μια ευρεία ανασκόπηση των υπαρχόντων στοιχείων με τα οφέλη για την υγεία της παραδοσιακής χειροτεχνίας. Έλαβαν μαρτυρίες από 15.000 εθελοντές για το πως το πλέξιμο είχε κάνει τη διαφορά στη ζωή τους. Η έρευνα αυτή ανακάλυψε ότι το πλέξιμο έχει μια σειρά από οφέλη σε πολλούς τομείς. Είναι τόσο χαλαρωτικό όσο η γιόγκα, αποσπά την προσοχή από το χρόνιο πόνο, ενισχύει την ψυχική ευεξία, μειώνει την αρτηριακή πίεση και κρατά το μυαλό σε εγρήγορση. Σε περιβάλλοντα ομάδων χειροτεχνίας, βρέθηκε επίσης ότι βοηθά στη μείωση της μοναξιάς και της απομόνωσης και, μεταβιβάζοντας τις δεξιότητες τους στις νεότερες γενιές, επιτρέπει στους ηλικιωμένους να αισθάνονται ότι είναι ακόμα χρήσιμοι στην κοινωνία.

Έρευνα του Betsan Corkhill, αναφέρει ότι το πλέξιμο είναι εθιστικό (με θετικό τρόπο) και μπορεί να αντικαταστήσει άλλους πιο επιβλαβείς εθισμούς που σχετίζονται με το φαγητό, το κάπνισμα, και το αλκοόλ. Θα μπορούσε επίσης να έχει θέση στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Κλειδί σε όλα αυτά είναι η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των δραστηριοτήτων χειροτεχνίας. Όχι μόνο μας αποσπά την προσοχή από λιγότερο ευχάριστα πράγματα, αλλά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ορμόνη, η οποία, ρυθμίζει το άγχος, την ευτυχία και τη διάθεση.

Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για αντικαταθλιπτικά, και θεραπείες αρτηριακής πίεσης και χρόνιου πόνου. Καθώς η ζήτηση για πρωτοβάθμια περίθαλψη γίνεται κρίσιμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χειροτεχνίες θα μπορούσαν να είναι ένας πιο καινοτόμος και οικονομικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

*To Eyes of Light οραματίζεται μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, αντλούν δύναμη και χαρά μέσα από την τέχνη. Δείτε πως μπορείτε να συμμετάσχετε τις δράσεις του εδώ.

Πηγή: “Crafts can reduce blood pressure and depression”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!