Σχετικά με μας – Eyes of Light

Ιστορικό

Ο Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία ενθαρρύνει ανθρώπους με σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους με πιο θετική ματιά, μέσα από τη θεραπευτική ενέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Η ιδέα γεννήθηκε το Μάρτιο του 2018 και με την ένταξη της ιδρύτριας, Δήμητρας Ερμείδου, στο πρόγραμμα υποτροφιών START – Create Cultural Change, πήρε τη μορφή κοινωφελούς πολιτιστικού έργου προς το τέλος του έτους. Τα πρώτα Εργαστήρια Θεραπευτικής Φωτογραφίας για άτομα με εμπειρία καρκίνου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2019, σε συνεργασία με τους φορείς Άλμα Ζωής και ΚΕΦΙ. Από τον Φεβρουάριο του 2019, τα εργαστήρια πλαισιώθηκαν από συμμετοχικές φωτογραφίσεις και δημιουργικά προγράμματα, όπως το “Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας”, σε συνεργασία με αξιόλογους φωτογράφους.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των δράσεων πραγματοποιήθηκε στην έκθεση “Eyes of Light: Εστιάζοντας στη Ζωή” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Μάϊο του 2019, με 50 συμμετέχοντες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Eyes of Light βραβεύτηκε για το έργο του με Scaling Award από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στα πλαίσια του προγράμματος START. Mέσα στο πρώτο έτος δράσης του υλοποιήθηκαν 110 ώρες εργαστηρίων, ωφελώντας περίπου 120 ανθρώπους με καρκίνο και 250 μέλη των οικογενειών τους.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Eyes of Light έγινε μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τα προγράμματά του στην Αθήνα και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα, για ενήλικες με εμπειρία καρκίνου.

Ιδρυτικά μέλη

Δήμητρα Ερμείδου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ & Υπευθυνη Προγραμματων

Η Δήμητρα Ερμείδου είναι εικαστικός φωτογράφος και εισηγήτρια θεραπευτικής φωτογραφίας από την Αθήνα, όπου ζει σήμερα μετά από 6 χρόνια στην Αμερική. Έχει πτυχίο Ζωγραφικής (Θεσσαλονίκη) και μεταπτυχιακό στη Φωτογραφία (Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ), ενώ το έργο της έχει εκτεθεί, δημοσιευτεί και βραβευτεί διεθνώς.

Έχει ασχοληθεί με την πολιτιστική διαχείριση, την επιμέλεια εκθέσεων και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Η διδακτική της εμπειρία εκτείνεται σε ποικίλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα: από το Γυμνάσιο στο Νοσοκομείο Παίδων, ως το ερευνητικό πανεπιστήμιο Temple στις ΗΠΑ. Εκεί ανέπτυξε μαθήματα με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, καθώς και ένα διεθνές πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης για φωτογράφους.

Συνδυάζοντας γνώσεις Therapeutic, Meditative και Participative Photography από την Αμερική με την εμπειρία της σε ομάδες στήριξης καρκινοπαθών στην Αθήνα από το 2017 και το πάθος της για εικαστικές δράσεις με κοινωνικό όφελος, δημιούργησε το Eyes of Light το 2019, μέσω υποτροφίας του προγράμματος START Create Cultural Change.

Δήμητρα Τσιαούσκογλου

Η Δήμητρα Τσιαούσκογλου είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία της Τέχνης (Α.Π.Θ.) και την Επιμέλεια Εκθέσεων (École du MAGASIN, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Γαλλία).

Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή εργαστήρια (Θερινή Ακαδημία Καλών Τεχνών του Salzburg, Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών του Οργανισμού ΝΕΟΝ, ‘Transforming Future Museums’ του British Council, ‘Cultural Management Academy’ του Goethe Institut, κ.α). Έχει εργαστεί ως art mediator στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Documenta 14 και στον Οργανισμό ΝΕΟΝ, και ως ανεξάρτητη επιμελήτρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τελευταία στρέφεται στις καλλιτεχνικές πρακτικές με κοινωνικό προσανατολισμό. Συνεχίζει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Leicester University (UK), ενώ το 2018 υπήρξε υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change.

Καταστατικό

Αρ. ΓΕΜΗ: 153270301000