Ένα Κόμικ για τις Γυναίκες με Καρκίνο – Eyes of Light
ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Συμμετοχική δράση και δημιουργία της πιλοτικής έκδοσης κόμικ “Ιστορίες από την αίθουσα αναμονής”

Η δράση “Ένα κόμικ για τις γυναίκες με καρκίνο” πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”* σε συνεργασία με την εικονογράφο / δημιουργό κόμικς Γεωργία Ζάχαρη και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ). Υλοποιήθηκε κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 και χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Αντικείμενο της δράσης ήταν η δημιουργία μιας πρωτότυπης και διαδραστικής έκδοσης κόμικ, που προέρχεται από, και απευθύνεται σε γυναίκες με προσωπική εμπειρία καρκίνου. Μετά από ανοιχτό κάλεσμα, 25 γυναίκες από όλη την Ελλάδα μοιράστηκαν την προσωπική τους ιστορία με τον καρκίνο μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά και δια ζώσης. Οι ιστορίες τους αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την Γεωργία Ζάχαρη, η οποία τις μετουσίωσε εικαστικά και τις συνέθεσε σε μία αφήγηση που ξεπερνά τα όρια ενός κόμικ, καθώς λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ένα κάλεσμα για δημιουργία! 

Η πιλοτική έκδοση “Ιστορίες από την αίθουσα αναμονής” τυπώθηκε σε 100 αντίτυπα, και εκτείνεται σε 56 σελίδες. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια αίθουσα αναμονής ογκολογικής πτέρυγας νοσοκομείου, όπου γυναίκες περιμένουν τη σειρά τους για εξέταση ή θεραπεία, και πιάνουν συζήτηση. Στην πορεία του κόμικ αλληλοπλέκονται προσωπικές ιστορίες και αναπτύσσονται σε ενότητες που καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες: από το αρχικό σοκ της διάγνωσης, στην διαχείριση της ασθένειας, την σχέση με τους γιατρούς, τη σχέση με το στενό περιβάλλον, τις αλλαγές στο σώμα. Ανάμεσα στις ιστορίες που ξεδιπλώνονται ανώνυμα, ενσωματώνονται μικρά δημιουργικά διαλείμματα, ως παρότρυνση για αυτο-έκφραση και δημιουργία. Ένα κάλεσμα για κάθε μελλοντική αναγνώστρια να επέμβει στην έκδοση με χρώματα και σκέψεις της και να την κάνει δική της! 

Η δράση και η έκδοση αξιολογήθηκαν μέσα από ανώνυμα ερωτηματολόγια και ομάδες εστίασης, και ο ιδιαίτερα θετικός τους αντίκτυπος, μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε με την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του έργου. Περισσότερα για την αξιολόγηση, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συντελεστές έργου:
 

Συγγραφέας – εικονογράφος: Γεωργία Ζάχαρη

Σύλληψη ιδέας, Διοργάνωση, Παραγωγή: Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία 

Υποστήριξη δράσης: Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.)

Κοινωνική λειτουργός: Φωτεινή Χριστοδούλου 

Συντονισμός, Επιμέλεια δράσης: Δήμητρα Τσιαούσκογλου, Δήμητρα Ερμείδου

Γραφιστική επιμέλεια: Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

* Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.