Το νήμα της ίασης – Eyes of Light
ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ

Εικαστικό εργαστήριο και συλλογική εγκατάσταση με τη συμμετοχή γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού

Σε συνεργασία με την εικαστικό Γρηγορία Βρυττιά και το TAF / The Art Foundation υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 η δράση “Το νήμα της ίασης”, με τη συμμετοχή σχεδόν 25 γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Η δράση περιελάμβανε μία σειρά εργαστηρίων, συλλογική εγκατάσταση και έκθεση, και οργανώθηκε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού. 
 
Μέσα από ανοιχτά, τετραήμερα εργαστήρια στον χώρο του TAF, οι συμμετέχουσες δημιούργησαν πορτρέτα-φυλαχτά της καθεμιάς από πανιά, κλωστές, υφάσματα και άλλα υλικά, με την καθοδήγηση της Γρηγορίας Βρυττιά, γλύπτριας, textile artist κι επιβιώσασας. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, τα έργα τους ενώθηκαν από την εικαστικό σε μια συλλογική εγκατάσταση, που αντανακλούσε τις διαφορετικές ιστορίες υπό το πρίσμα της κοινής εμπειρίας στην ασθένεια. 

Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα οπτικό ισοδύναμο αυτής της μεγάλης κοινότητας, να αναδειχθεί η θεραπευτική αξία της ενασχόλησης με την τέχνη, και να απλωθεί το μήνυμα της ελπίδας και της αλληλεγγύης σε όσους βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις.
 
Συμμετέχουσες: Αγγελική Μ., Αθανασία Ι., Αφροδίτη Π., Βασιλική Φ., Βάσω Τ., Γεωργία Μ., Γιώτα Λ., Έλενα Α., Έλενα Μ., Ελένη Μ., Έμυ Ν., Ευαγγελία Γ., Ζήνα Σ., Λουκία Π., Μάγδα Κ., Ρένα Τ., Τάνια Μ., Φωτεινή Α., Φωτεινή Τ., Φωτεινή Φ., Χαρά Ν., κ.α.!
 
Τέλος, η έκθεση πλαισιώθηκε από έργα των: Γρηγορία Βρυττιά, Αθανασία Ιωαννίδου και Ελένη Κοΐνη, τις οποίες κι ευχαριστούμε θερμά.

Καλλιτέχνης: Γρηγορία Βρυττιά

Η Γρηγορία Βρυττιά σπούδασε γλυπτική στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., και στο Wimbledon College of Art, University of the Arts, London, ως υπότροφος του ιδρύματος Μιχελή. Η εικαστική της παραγωγή περιλαμβάνει μαλακά γλυπτά, πειραματισμούς με υφάσματα, άλλες μαλακές ύλες και found objects, σχέδια, πρωτότυπα βιβλία και ζωγραφική. Δημιουργεί ένα φανταστικό σύμπαν με γραμμικά στοιχεία, ποπ ατμόσφαιρα, έντονα χρώματα και ανατροπές στο περιεχόμενο. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως. Πλέον, έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.