Πλανητικά Συστήματα – Eyes of Light
Πλανητικα συστηματα

Δημιουργικό εργαστήριο για γυναίκες με πρόσφατη εμπειρία καρκίνου, με συντονίστρια την εικαστικό Χλόη Παρέ

Σε συνεργασία με την εικαστικό Χλόη Παρέ, υλοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2022, το εξ αποστάσεως εργαστήριο “Πλανητικά Συστήματα”, με τη συμμετοχή 11 γυναικών με πρόσφατη εμπειρία καρκίνου, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα.

Κατά το σχεδιασμό του εργαστηρίου, η πρόθεση ήταν να μετριάσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέβαλε η πανδημία, με μια διάσταση πιο φυσική και χειροπιαστή μέσα από τη χρήση υλικών. Ένα κιτ από εικαστικά αντικείμενα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του εργαστηρίου, σχεδιασμένα από τη Χλόη Παρέ, στάλθηκε στην κάθε συμμετέχουσα ταχυδρομικά. Τα αντικείμενα σχεδιασμένα ψηφιακά και κομμένα σε laser-cut, αποτελούν μια εικαστική οπτικοποίηση των χημικών στοιχείων, ενώσεων ή φαινομένων που σχετίζονται με το φλοιό της γης, της σελήνης και του ήλιου. Αυτές οι έννοιες που καθορίζουν το θέμα του εργαστηρίου, χρησιμοποιήθηκαν συμβολικά, και συνδέθηκαν αφηρημένα με προσωπικές αντιλήψεις και βιώματα, με σκοπό η κάθε μία να δημιουργήσει το προσωπικό της πλανητικό σύστημα.

Μετά το πέρας του εργαστηρίου, οι συμμετέχουσες κράτησαν τις δημιουργίες τους, τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να τις δουλεύουν καθώς είναι ευέλικτες και ανοιχτής μορφής. Επίσης, η καλλιτέχνης και συντονίστρια του εργαστηρίου, δημιούργησε ένα video, που ισορροπεί ανάμεσα στο εικαστικό έργο και το documentation. Αποτελείται από βιντεοσκοπημένη παρουσίαση των έργων που δημιούργησαν ορισμένες γυναίκες που συμμετείχαν, με ταυτόχρονη ηχογραφημένη αφήγηση – ερμηνεία από τις ίδιες. Με αυτό τον τρόπο, τα διαφορετικά πλανητικά συστήματα συναντιούνται και αλληλοπλέκονται συμβολικά στον ψηφιακό χώρο.

Το εικαστικό εργαστήριο “Πλανητικά Συστήματα” αποτελεί μία από τις πιλοτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Eyes of Light με τίτλο “Τέχνη στην Υγεία: Σύγχρονη εικαστική δημιουργία με κοινωνικό προσανατολισμό και συμμετοχικές καλλιτεχνικές πρακτικές προς όφελος των ασθενών” με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την συνεργασία κοινωνικής λειτουργού, Ιωάννας Αρτέμη, η δράση μελετήθηκε ποιοτικά με διαφορα μεθοδολογικά εργαλεία, όπως συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, focus groups, παρατήρηση και ένα εξειδικευμένο ερευνητικό πλαίσιο από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση των έργων

Καλλιτέχνης: Χλόη Παρέ

Η Χλόη Παρέ (γ. 1996, Αθήνα) στην πρακτική της πειραματίζεται με τη διαδραστικότητα και τη συμμετοχικότητα στη σύγχρονη γλυπτική μέσω της υλικότητας και το εφήμερο του χαρτιού. Μέσω εικαστικών εργαστηρίων, εγκαταστάσεων και καλλιτεχνικών βιβλίων, θέτει ερωτήματα για τη ζωή, τον θάνατο και την κοσμολογία, διερευνώντας τη σημασία του παιχνιδιού στις εικαστικές τέχνες και την κοινωνία.

Εκπονεί τη διδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Global Arts: Art Studies and Curatorial Practices στο Tokyo University of the Arts υπό την υποτροφία MEXT της Ιαπωνικής κυβέρνησης και έχει σπουδάσει Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Berlin Weissensee Kunsthochschule. Έχει υλοποιήσει πολυάριθμα καλλιτεχνικά εργαστήρια και ατομικές εγκαταστάσεις και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.