Η τέχνη προσφέρει μια στιγμή ανάπαυσης για τους φροντιστές

Hepworth Barbara, Surgeon Waiting, York Museums Trust

Η τέχνη μπορεί να προσφέρει την τόσο αναγκαία διαφυγή από την ψυχική και σωματική πίεση της φροντίδας. Νέα έρευνα από το Carers Week διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου 13,6 εκατομμύρια απλήρωτοι φροντιστές αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια έρευνα που δημιουργήθηκε από το Carers UK το 2018, αποκάλυψε επίσης ότι το 72% των μη αμειβόμενων φροντιστών υπέφεραν από προβλήματα υγείας οι ίδιοι, με τη σωματική και ψυχική καταπόνηση της φροντίδας και την ανεπαρκή υποστήριξη να επηρεάζουν σοβαρά την ευημερία τους.

Στην έρευνα με 7.000 φροντιστές, περισσότερο από το 50% που απάντησαν είπαν ότι θα περίμεναν ότι η ψυχική τους υγεία θα επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με περισσότερο από το ένα τρίτο να λέει ότι πιστεύει ότι η κακή ψυχική και σωματική τους υγεία θα τους εμπόδιζε να φροντίζουν το μέλλον.

Το What Works Center for Wellbeing στην ετήσια έκθεση του διαπίστωσε ότι οι εικαστικές τέχνες για ενήλικες με παθήσεις ψυχικής υγείας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, αυξάνοντας τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση.

“Είναι μια ευκαιρία να ξαναβρείτε τον εαυτό σας, να είστε δημιουργικοί και να είστε μέρος σε κάτι που βοηθά να θυμάστε ποιος είστε” δήλωσε φροντιστής – μέλος του Carers Creative Activities, Equal Arts. Υπάρχουν οργανώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχουν δημιουργικές δραστηριότητες ειδικά για φροντιστές. Το Equal Arts είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει ηλικιωμένους και όσους ζουν με άνοια στο Gateshead και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Carers Creative Activities, προσφέρει μια σειρά από συνεδρίες για να μάθουν νέες δημιουργικές δεξιότητες. 

Ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες επιτρέπουν μερικές στιγμές ανάπαυσης από την καθημερινή ζωή ενός φροντιστή. Προσφέρουν την ευκαιρία για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να μάθουν να κάνουν κάτι νέο. Είναι ασφαλείς χώροι για να εκφράσουν συναισθήματα, να μοιραστούν εμπειρίες και επιτρέπουν το πιο σημαντικό για έναν φροντιστή, να αφιερώσει λίγο χρόνο για να φροντίσει τον ίδιο του τον εαυτό

 

*To Eyes of Light οραματίζεται μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, αντλούν δύναμη και χαρά μέσα από την τέχνη. Δείτε πως μπορείτε να συμμετάσχετε τις δράσεις του εδώ.

Πηγή: “Art offers a moment of respite for carers”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!