Το Not Just One εμπνέει και συγκινεί για καλό σκοπό

φωτο: Carey Kirkella

Το ντοκιμαντέρ της δημοφιλούς πλατφόρμας Amazon Prime πραγματεύεται την ιστορία 7 εκπληκτικών γυναικών, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και συμμετείχαν στο Fashion Week της Νέας Υόρκης το 2019. Όλα τα κέρδη από την ταινία θα δοθούν για την ενίσχυση του αγώνα του METAvivor, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, αφοσιωμένου στην ενίσχυση και χρηματοδότηση της έρευνας κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. 

“Δεν έχω κανέναν έλεγχο πάνω στο τι πρόκειται να συμβεί με την ασθένειά μου, όμως έχω τον πλήρη έλεγχο στο τι θα κάνω όσο είμαι εδώ”, αναφέρει η Beth Fairchild στο Not Just One και πραγματικά το έργο της είναι αξιοθαύμαστο. Ως πρόεδρος του METAvivor εργάζεται σκληρά για το όραμα του οργανισμού παρότι η ίδια δηλώνει πως αυτό δε θα σώσει τη δική της ζωή. Ίσως όμως βοηθήσει στο να σωθεί μία άλλη. Περίπου 30% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν μεταγενέστερα, δυστυχώς, μετάστασή του σε άλλα σημεία του σώματος τους, ενώ οι έρευνες για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού υποχρηματοδοτούνται. 

Οι εφτά πρωταγωνίστριες πήραν μέρος στην ερανική επίδειξη του New York Fashion Week, όπου κομμάτι της ήταν η παρουσίαση στηθόδεσμων που σχεδιάστηκαν από τη Dana Donofree, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας AnaOno Intimates. Η Donofree έχοντας η ίδια καρκίνου του μαστού, ξεκίνησε την επιχείρησή της με στόχο να προσφέρει καλύτερες επιλογές σε όλες τις γυναίκες που έχουν διαφορετικά μεγέθη στο στήθος τους και διαφορετικές ανάγκες μετά τη μαστεκτομή τους. Πρόκειται για μία όμορφη πρωτοβουλία που έχουν αγκαλιάσει χιλιάδες γυναίκες. 

φωτο: Arun Nevader, Getty Images

Οι πιο συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που πραγματικά καθηλώνουν τον θεατή είναι εκείνες, όπου οι γυναίκες μοιράζονται τις μνήμες από τη διάγνωσή τους. Η Fairchild για παράδειγμα ήταν 34 χρονών και στο απόγειο της καριέρας της. Δεν κάπνιζε, ούτε έπινε και δε μπορούσε να πιστέψει αυτό που της συνέβαινε. Η Donofree έμαθε για τη διάγνωσή της δύο μήνες πριν παντρευτεί. Η Brittney Beadle διεγνώσθη όταν ήταν μόλις 18 ετών και το χειρουργείο για τη διπλή μαστεκτομή της ήταν την ίδια μέρα με τον χορό τελειόφοιτων του σχολείου της. Η Tsiliana Jolson έκανε καθημερινά γυμναστική και έτρωγε υγιεινά. Η ίδια αναφέρει πως ήθελε να ξεπεράσει τα 100. Παρατήρησε πως οι αντοχές μετά την άσκησή της άρχισαν να μειώνονται και έπειτα ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στο στήθος της.

Οι ιστορίες τους εμπνέουν και συγκινούν. Δεν είναι ανάγκη να έχουμε κοινή ή παρόμοια πορεία, ώστε να ταυτιστούμε με τις αξίες ή να μας κινητοποιήσει το σθένος και η δημιουργικότητά τους. Το τελευταίο αντικατοπτρίζεται στον τίτλο του ντοκιμαντέρ. Κανένας δεν είναι μόνος του. Κανένας μας δεν αποτελεί απλά μια στατιστική. Είμαστε όλοι μέλη μιας μεγαλύτερης κοινότητας ή κοινωνίας και υπάρχει δύναμη σε αυτούς τους αριθμούς. Υπάρχει κατανόηση, το αίσθημα του ανήκειν, η προσφορά, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη. 

 

*Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Μάθε περισσότερα για τον οργανισμό μας και την ομάδα μας εδώ.

Πηγή: ‘Not Just One’ Is Equal Parts Heartbreaking and Inspiring

Ευχαριστούμε την εθελόντρια Δήμητρα Πατρικαράκου για την επιμέλεια του κειμένου.

Μοιραστείτε το!