Η δημιουργία τέχνης μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε “ροή”

ArticleΈνας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η ροή συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευτυχία, τόσο την υποκειμενική όσο και την ψυχολογική ευημερία. Έχει βρεθεί, τέλος, ότι οι άνθρωποι που βιώνουν καταστάσεις ροής στη ζωή τους, αναπτύσσουν και άλλα θετικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλότερη συγκέντρωση, αυτοεκτίμηση, και ακόμη μεγαλύτερη υγεία.

Η τέχνη μπορεί να ξεκλειδώσει αυτό που ορισμένοι περιγράφουν ως “το μυστικό της ευτυχίας”. Όλοι είμαστε ικανοί να φτάσουμε σε μια κατάσταση φυσικής συγκέντρωσης και απόλαυσης που ονομάζεται “ροή”. Πολλοί από εμάς θα την αναγνωρίζαμε, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε το όνομα της.

Ο Ούγγρος ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi όρισε τη ροή ως την κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος είναι εντελώς βυθισμένος σε μια προκλητική δραστηριότητα και απόλαυση. Την προσδιόρισε επίσης, πάνω από τα χρήματα και τους υλικούς πόρους, ως το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.

Ενώ η ροή μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε εργασία που ταιριάζει στις δεξιότητες μας, η δημιουργία τέχνης είναι μια από τις οριστικές δραστηριότητες ροής. Στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον του Mihaly για τη ροή ξεκίνησε όταν προσπαθούσε να καταλάβει την απόλυτη εστίαση ενός ζωγράφου. Παρατήρησε ότι η δημιουργία τέχνης ήταν εγγενώς ευχάριστη.

“Όταν ασχολούμαστε με τη δημιουργικότητα, νιώθουμε ότι ζούμε πληρέστερα από ό,τι στην υπόλοιπη ζωή μας”

Mihaly Csikszentmihalyi

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε επαγγελματίες καλλιτέχνες. Μια μελέτη σχετικά με τη ροή σε εφήβους μαθητές ανακάλυψε ότι, από όλα τα μαθήματα στο σχολείο, ασχολούνταν περισσότερο και παρακινούνταν από τα μαθήματα τέχνης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μαθήματα τέχνης είχαν επίσης την πιο θετική επίδραση στη διάθεση τους.

Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η ροή συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευτυχία, τόσο την υποκειμενική όσο και την ψυχολογική ευημερία. Έχει βρεθεί, τέλος, ότι οι άνθρωποι που βιώνουν καταστάσεις ροής στη ζωή τους, αναπτύσσουν και άλλα θετικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλότερη συγκέντρωση, αυτοεκτίμηση, και ακόμη μεγαλύτερη υγεία.

 

**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δες εδώ πως μπορείς κι εσύ να στηρίξεις τη δράση μας.

Πηγή: “Making art can help us achieve flow”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!