Το Eyes of Light στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 το Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία είχε την χαρά να συμμετέχει στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τίτλο “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”, που διεξήχθη στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Η Συνιδρύτρια και Υπεύθυνη Προγραμμάτων του “Eyes of Light”, Δήμητρα Ερμείδου, συμμετείχε στην στρογγυλή τράπεζα της 8ης Ενότητας: “Η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς με καρκίνο”.

Το Προεδρείο της ενότητας διεύθυνε η Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Συντονίστρια του Ανοικτού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του CIVIS, Μα΄ρλεν Μούλιου, ο Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μπουκοβίνας, και το Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ και Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης, Ελένη Ντελιοπούλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την Επιμελήτρια Εκπαίδευσης και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελισάβετ Ιωαννίδη, η οποία αναφέρθηκε στην παρουσίαση της στα οφέλη του πολιτισμού στους ογκολογικούς ασθενείς. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της στο ερευνητικό έργο του Eyes of Light (2021 – 2022) που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η οποία φέρει τον τίτλο Τέχνη στην Υγεία: Σύγχρονη εικαστική δημιουργία με κοινωνικό προσανατολισμό και συμμετοχικές καλλιτεχνικές πρακτικές προς όφελος των ασθενών.

Την σκυτάλη πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης (συνέργεια Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Υπουργείου Υγείας), το οποίο θα περιλαμβάνει και τους ασθενείς με καρκίνο.

Η Μουσειολόγος – Εκπαιδευτικός Θεάτρου/Δράματος και Επιμελήτρια Εκπαίδευσης στο MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσαλονίκης, Μαρία Κοκορότσκου μίλησε για τα εργαστήρια θεραπείας μέσω τέχνης για ογκολογικούς ασθενείς στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης η η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης, Ανδρομάχη Αθηναίου, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα εργαστήρια θεραπευτικής φωτογραφίας που πραγματοποίησε το Eyes of Light στο Κ.Ε.Φ.Ι. (2019-2020).

Η Δήμητρα Ερμείδου έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Eyes of Light – Φορέα Τέχνης στην Υγεία καθώς και για την έρευνα του “Τέχνη στην Υγεία”. Τέλος, τόνισε την συνάφεια των σκοπών και δράσεων του οργανισμού με το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης και εξέφρασε την διάθεση του φορέα για την συμμετοχή και υποστήριξη στην διαμόρφωση του προγράμματος.

 

 

Μοιραστείτε το!