Η τεχνολογία διαδραστικών τεχνών μπορεί να παρηγορήσει τους νεαρούς ασθενείς

 

Ο συνδυασμός της τέχνης με τη νέα τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει την ιατρική φροντίδα για τους νεότερους… Μια μακρά παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να είναι δυσάρεστη για οποιονδήποτε από εμάς. Ως ενήλικες οι εμπειρίες μας συχνά οδηγούν σε στρες και άγχος. Αλλά για ένα παιδί ή ένα νέο άτομο, που μπορεί να μην κατανοεί πλήρως γιατί υποβάλλονται σε περίπλοκες ή επώδυνες διαδικασίες, οι εμπειρίες τους μπορεί να είναι σύγχυση, μοναξιά, και φόβος.

Το 2016, ερευνητές στο Saint-Lucas University College of Art and Design, στην Αμβέρσα, ξεκίνησαν ένα τετραετές έργο που συνδυάζει την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες σε διαδραστικά παιχνίδια και περιβάλλοντα για να μειώσουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές εργάζονται σε πολυάριθμες προσεγγίσεις για να μεταμορφώσουν το περιβάλλον φροντίδας για τους νέους, όπως διαδραστικούς τοίχους και δάπεδα, ακόμη και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες συνεδρίες παιχνιδιού και θεραπείας. 

“Ενώ οι τεχνολογίες για τη θεραπεία σωματικών ασθενειών συνεχίζουν να βελτιώνονται γρήγορα, έχουμε επίσης όλες αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις που πρέπει να φροντίζουμε”, Ludivine Lechat, ερευνητής.

Αν και παρόμοια τέχνη και τεχνολογία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα ενηλίκων στο μέλλον, η μέχρι στιμής εστίαση στους νεότερους ασθενείς οφείλεται στην υπάρχουσα εξοικείωσή τους με τις διαδραστικές τεχνολογίες και τις τεχνολογίες πολυμέσων. 

*To Eyes of Light οραματίζεται μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, αντλούν δύναμη και χαρά μέσα από την τέχνη. Δείτε πως μπορείτε να συμμετάσχετε τις δράσεις του εδώ.

Πηγή: “Interactive arts technology can comfort young patients”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!