Κατά τη διάρκεια των 180 χρόνων της ιστορίας της, η φωτογραφία έχει εξερευνήσει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, καταγράφοντας τη σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Στην καλύτερη περίπτωση, η φωτογραφία είναι ένα διαβατήριο για να εξερευνήσουμε οικείους κόσμους, να αλλάξουμε αντιλήψεις και ζωές.
Μέσω της εφεύρεσης της ψηφιακής φωτογραφίας, του διαδικτύου και των smartphones, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μπορούν να τραβήξουν περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ και να τις μοιραστούν αμέσως με τον κόσμο. Όπως συμβαίνει με πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, αυτό έχει διπλό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας.
Πολλοί από εμάς βιώνουμε την αρνητική πλευρά: σίγουρα διαβάζουμε και ακούμε για αυτό πιο συχνά. Μέσω των μέσων ενημέρωσης, είμαστε συνεχώς ανοιχτοί σε έναν ατελείωτο βομβαρδισμό εικόνων βίας και πολέμου που μας ευαισθητοποιουν στα δεινά των ανθρώπων. Ενώ οι σκηνοθετημένες και χειραγωγημένες φωτογραφίες, που μας σερβίρονται μέσω των social media και της διαφήμισης, κατασκευάζουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα και τη ζωή μας.
Αλλά από την άλλη πλευρά, μια μελέτη, διαπίστωσε ότι η καθημερινή φωτογράφιση και η κοινή χρήση φωτογραφιών έχουν πολύπλοκα οφέλη για την ευημερία μας. Η μελέτη, που συντάχθηκε από την Δρ. Λιζ Μπρούστερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και τον Δρ. Andrew Cox του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, βασίστηκε στη δημοφιλή διαδικτυακή πρακτική της δημοσίευσης μιας φωτογραφίας κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το Instagram εμφανίζει αυτή την στιγμή πάνω από 1,5 εκατομμύριο φωτογραφίες με το hashtag #365 για κάθε μέρα.
Σε διάστημα δύο μηνών, οι ερευνητές κατέγραψαν ποιες φωτογραφίες τράβηξαν οι άνθρωποι, τι λεζάντες πρόσθεσαν και πως αλληλοεπιδρούσαν με άλλους χρήστες στις ενότητες σχολίων. Διαπίστωσαν ότι η λήψη μιας φωτογραφίας κάθε μέρα, βελτίωσε την ευημερία όσον αφορά την αυτοφροντίδα, την αλληλεπίδραση με την κοινότητα, και τις αναμνήσεις.
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η καθημερινή φωτογραφία αποδείχτηκε τόσο ωφέλιμη για την ευημερία ήταν ότι ανάγκασε τους συμμετέχοντες να προσέχουν περισσότερο τι έκαναν και τι τους περιέβαλλε. Τους βοήθησε να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά όταν ήταν αγχωμένοι και να σταματήσουν να επικεντρώνονται σε μια άσκοπή εργασία για πάρα πολύ καιρό.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη σωματική άσκηση μέσω της φωτογραφίας. Ένα άτομο δήλωσε: “Με ενθαρρύνει να βγαίνω από το σπίτι, μερικές φορές, όταν μπορούσα απλώς να καθίσω με ένα φλιτζάνι τσάι. Θα σκεφτώ ότι ίσως κάνω μια βόλτα στην παραλία και πριν το καταλάβω είμαι δύο μίλια κατά μήκος μιας ακτής.”
Άλλοι συμμετέχοντες βρήκαν άνεση στην κοινότητα που δημιουργήθηκε γύρω από την καθημερινή κοινή χρήση φωτογραφιών, βρίσκοντας δίκτυα υποστήριξης στο Διαδίκτυο και περισσότερες ευκαιρίες για συνομιλία με τους ανθρώπους γύρω τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συσσώρευση εικόνων δημιούργησε μια δεξαμενή θετικών αναμνήσεων από τις οποίες οι συμμετέχοντες μπορούσαν αργότερα να αντλήσουν για να αναπολήσουν και να τονώσουν τη διάθεσή τους.
—
*Το Eyes of Light είναι από τους πρώτους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, που ειδικεύεται στη χρήση θεραπευτικής φωτογραφίας για ευπαθείς ομάδες, όπως η κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου. Υλοποιώντας εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση αυτών των ομάδων και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.
Μάθε περισσότερα για τα εργαστήριά μας εδώ!
Πηγή: “Daily photography boosts our wellbeing”, Paintings in Hospitals