Η συνταγογράφηση τέχνης μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ένας στους πέντε ασθενείς επισκέπτεται έναν γενικό ιατρό για ένα πρόβλημα που χρειάζεται κοινωνική και όχι ιατρική λύση. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την μοναξιά, τα θέματα εμπιστοσύνης, τις ανησυχίες για τη στέγαση και το χρέος. Αυτές οι επισκέψεις κοστίζουν το ισοδύναμο με 3.750 μισθούς γιατρών κάθε χρόνο.

Η κοινωνική συνταγογράφηση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής συνταγής, στοχεύει στη θεραπεία των ευρύτερων αιτιών κακής υγείας, προσφέροντας λύσεις που υπερβαίνουν την ιατρική φροντίδα.

Όταν επισκεπτόμαστε έναν γιατρό, έχουμε συνηθίσει να μας δίνει συνταγή για φάρμακα. Η συνταγογραφημένη τέχνη, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά αντί να μας παραπέμπει σε φαρμακείο, μας παραπέμπει σε παρόχους τεχνών. Αυτοί οι πάροχοι τεχνών συχνά υπάρχουν ήδη στην κοινότητα, όπως τοπικές γκαλερί, μουσεία, βιβλιοθήκες, και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση Creative Health από την Πανκομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις Τέχνες, την Υγεία και την Ευημερία, στην Βρετανία, η επαφή με ένα έργο τέχνης με συνταγή γιατρού έδειξε μείωση 37% στις επισκέψεις γιατρού και 27% μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό αντιστοιχεί σε μια εξοικονόμηση 255 € ανά ασθενή.

**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δες εδώ πως μπορείς κι εσύ να στηρίξεις τη δράση μας.

Πηγή: “Arts on prescription can save the NHS money”, Paintings in Hospitals
Εικόνα: Ambulance Wish Foundation

Μοιραστείτε το!