Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης (“burnout”)

article_art-can-help-prevent-burnout
Εικόνα από artscouncil.org.uk

Η τέχνη μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα μας στο εργασιακό άγχος. Γνωρίζουμε ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων γιατρών, βελτιώνοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τις δεξιότητες παρατήρησης, κάτι που μπορούμε να υποθέσουμε ότι οδηγεί σε πιο ακριβή διάγνωση και καλύτερη θεραπεία. Μπορεί όμως η τέχνη να βοηθήσει τους γιατρούς να νιώσουν καλύτερα οι ίδιοι, όχι μόνο δηλαδή σε σχέση με τους ασθενείς;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επαγγελματική εξουθένωση, το burnout, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα μεταξύ του προσωπικού του συστήματος υγείας. Οι πολλές ώρες, η πραγματικότητα του ανθρώπινου αγώνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση από τις περικοπές χρηματοδότησης, τις κυβερνητικές πολιτικές και τη γήρανση του πληθυσμού, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα.

Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της εξουθένωσης στο χώρο εργασίας; Μια επιλογή είναι η εγκατάσταση έργων τέχνης και η γενικότερη παρουσία προγραμμάτων τέχνης σε χώρους υγείας. Η τέχνη είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την ευημερία των εργαζομένων.

**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δείτε πως μπορείτε να πάρετε μέρος στις δράσεις μας εδώ.

 

Πηγή: “Art can help prevent burnout”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!