Οι εικαστικές τέχνες αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Self Reflected, μικροεγχάραξη (λεπτομέρεια)
Dr. Greg Dunn (καλλιτέχνης και νευροεπιστήμονας) και Dr. Brian Edwards (καλλιτέχνης και φυσικός)
Απεικονίζεται ο Οπτικός Φλοιός, μια περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες.

Η δημιουργία τέχνης είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διεγείρουμε τον εγκέφαλο μας. Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος να επωφεληθούμε από την τέχνη.

Πρόσφατες μελέτες στον τομέα της νευροεπιστήμης έχουν χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνολογίες για να ρίξουν λίγο φως στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν εξετάζουμε την τέχνη που δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο. Μια μελέτη του 2014 εξέτασε έρευνες από νευροεπιστήμονες που είχαν σαρώσει τον εγκέφαλο ανθρώπων που κοιτούσαν πίνακες ζωγραφικής. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προβολή έργων ζωγραφικής πυροδότησε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την οπτική κατανόηση, αλλά έδειξε επίσης ότι η θέαση έργων τέχνης οδηγούσε σε εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με συναισθήματα, ευχαρίστηση, ανταμοιβή, και μάθηση

Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως το να κοιτάμε την τέχνη μπορεί να μας κάνει ακόμα πιο “έξυπνους”. Το 2013, μια μελέτη 11.000 μαθητών διαπίστωσε ότι είχαν ισχυρότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης αφού είχαν επισκεφτεί ένα μουσείο τέχνης από ό,τι πριν από την επίσκεψη. Άλλες έρευνες έχουν επισημάνει πως η τέχνη ενθαρρύνει τον εγκέφαλο μας να αναπτύξει νέες συνδέσεις και μονοπάτια, ακόμη και να μας κάνει πιο ανθεκτικούς στο στρες

**Η επαφή με την τέχνη είναι πολύ ευεργετική για τη διάθεσή μας και στόχος του Eyes of Light είναι να την κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Προσφέρουμε στα μέλη της κοινότητας μας, ομαδικές ξεναγήσεις σε αξιόλογες εκθέσεις μουσείων και γκαλερί, μέσα από το Πρόγραμμα Επαφής με την Τέχνη. Δείτε περισσότερα εδώ.

Πηγή: “Visual art changes the way we think”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!