Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων γιατρών

Mounir Fatmi, Εκτυφλωτικό Φως #25

Η τέχνη μπορεί να βελτιώσει την ιατρική πρακτική. Η πορεία μέσω της παραδοσιακής ιατρικής εκπαίδευσης έχει συχνά επικεντρωθεί στη βιολογία και τη χημεία και δεν έχει προσφέρει τις ανθρώπινες και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και άλλοι φροντιστές στην καθημερινή τους πρακτική.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη ότι οι ιατρικές σχολές πρέπει να αλλάξουν ώστε να εξοπλίσουν τους φοιτητές ώστε να γίνουν πιο σίγουροι, ικανοί και ανθρώπινοι γιατροί. Πολλοί στο ιατρικό επάγγελμα πιστεύουν ότι το κλειδί είναι η ενσωμάτωση θεματικών τεχνών στις σπουδές υγειονομικής περίθαλψης.

Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές ιατρικής με μεγαλύτερη έκθεση στις τέχνες έχουν σημαντικά καλύτερη ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Βασίκα, είναι επίσης, πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα εξουθένωσης (“burnout”).

Η εκπαίδευση στην τέχνη έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει τις πρακτικές δεξιότητες των φοιτητών ιατρικής. Σε μια μελέτη του 2017 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία , οι ερευνητές βρήκαν σημαντική βελτίωση στις δεξιότητες παρατήρησης μεταξύ των μαθητών που έλαβαν μέρος σε ένα εκτεταμένο μάθημα τέχνης. Η μελέτη δείχνει ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής να γίνουν καλύτεροι κλινικοί παρατηρητές.

*To Eyes of Light οραματίζεται μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, αντλούν δύναμη και χαρά μέσα από την τέχνη. Δείτε πως μπορείτε να συμμετάσχετε τις δράσεις του εδώ.

Πηγή: “Art can help create better doctors”, Paintings in Hospitals

Μοιραστείτε το!