Παγκόσμια Hμέρα Tέχνης 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης ανακηρύχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Τέχνης, επίσημο συνεργάτη της Unesco, με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δύναμη της δημιουργικής δραστηριότητας. Η πρόταση για την καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας, υποβλήθηκε απ’ τον Τούρκο καλλιτέχνη και συγγραφέα, Bedri Baykam και συνυπογράφηκε από τους Rosa Maria Burillo Velasco του Μεξικό, Anne Pourny της Γαλλίας, Liu Dawei της Κίνας, Χρήστο Συμεωνίδη της Κύπρου, Anders Liden της Σουηδίας, Kan Irie της Ιαπωνίας, Pavel Kral της Σλοβακίας, Dev Chooramun του Μαυρικίου, and Hilde Rognskog της Νορβηγίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα απ’ τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από το 2012, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, τιμής ένεκεν της ημέρας γενεθλίων του σπουδαίου Λεονάρντο Ντα Βίντσι, με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν είναι εύκολο να ορίσει κάποιος με λέξεις το τί ακριβώς είναι η τέχνη. Η καλλιτεχνική έκφραση άνθισε μαζί με τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας, της μάθησης, της επικοινωνίας και της θεραπείας των ανθρώπων. Οι τέχνες έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας βοηθούν να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας, να επικοινωνούμε διαπολιτισμικά ιδέες και συναισθήματα, να συναισθανόμαστε. Η τέχνη μοιάζει να είναι ένα μέσο που ξεπερνάει τον ίδιο τον χώρο και τον χρόνο, μια πέμπτη διάσταση που ξεκλειδώνει τη σκέψη και οδηγεί τους ανθρώπους πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτό είναι η τέχνη, αλλά και πολλά ακόμα, που δεν χωρoύν σε λόγια.

*Το Eyes of Light υλοποιεί συμμετοχικά έργα για άτομα με εμπειρία καρκίνου, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τη συνεργασία καλλιτεχνών από διάφορα εικαστικά πεδία. Σκοπός των έργων αυτών είναι η ενασχόληση με την τέχνη, που επιδρά θετικά και συμβάλλει τόσο στην ατομική, όσο και στη συλλογική ευημερία, προωθώντας την κοινωνική συνοχή. 

Μάθε περισσότερα για τα συμμετοχικά έργα μας εδώ!

 

Μοιραστείτε το!