Το Eyes of Light στο συνέδριο Beyond the Obvious 2023 στην Ελευσίνα

Το Eyes of Light ταξίδεψε, μέσω της υπεύθυνης προγραμμάτων του, Δήμητρας Ερμείδου, στην Ελευσίνα, στις 8 και 9 Ιουνίου, καθώς επιλέχθηκε για να αποτελέσει μέρος του διεθνούς συνεδρίου Beyond the Obvious 2023, με θέμα Handle with Care: Culture for Social Well-Being. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον οργανισμό Culture Action Europe και την Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, και αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η διήμερη διεθνής συνάντηση είχε σαν στόχο να αναδείξει συλλογικά τη σημασία της υγείας και της καλής ποιότητας ζωής ως ηθικών και πολιτικών υποχρεώσεων για τις κοινωνίες του κόσμου. Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ρόλο του πολιτισμού για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας και πώς μπορεί ο πολιτισμός και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή των κοινοτήτων να θρέψει την αίσθηση της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας.

Διαφορετικές οπτικές από τις τέχνες, την κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την έρευνα, την πολιτική, τον ακτιβισμό, πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάστηκαν στο Handle with Care Projects Agora, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο ανοιχτό χώρο για δικτύωση, συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών και ιδεών. Ο οργανισμός μας συμμετείχε στο φόρουμ και παρουσίασε τις δράσεις του στην Agora ως μια από τις 30 τοπικές και διεθνείς επιλεγμένες πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα φροντίδας, κοινοτικής και ατομικής ευημερίας, υγείας και πολιτισμού.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στο εργαστήριο “Talking Points: Arts and Health in Communities” σχετικά με τις βασικές αρχές για την υλοποίηση έργων πολιτισμού και υγείας. Στα πλαίσια του συνεδρίου, μοιραστήκαμε εμπειρίες από τη δράση μας και προτάσεις στον “Κύκλο Συζήτησης για θέματα Φροντίδας και Ψυχικής Υγείας”, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία του Elefsina manifesto, μιας διακήρυξης υπέρ της υγείας, της κοινωνικής ευημερίας και της συμπερίληψης μέσω του πολιτισμού.

Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες του σήμερα, ανάμεσα στις οποίες η κλιματική κρίση και η κοινωνική αδικία, οι πόλεμοι, η πανδημία, οι οικονομικές και πολιτικές αναταραχές εντός και εκτός Ευρώπης, απαιτούν μία επείγουσα πολιτιστική απάντηση: μία απάντηση που να βασίζεται στη φροντίδα για τον πλανήτη, τις κοινότητες, στη φροντίδα του ενός για τον άλλον και που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο, δημοκρατικό αλλά και “στοργικό” μέλλον.

Η διοργάνωση, που ανέδειξε τη δύναμη και τα οφέλη της πολιτιστικής δράσης, μας ενέπνευσε και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε το έργο μας. Ευχαριστούμε θερμά το Culture Action Europe και την 2023 Eleusis για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

 

*Το Beyond the Obvious Conference 2023 “Handle with care: Culture for Social Well-being” συνδιοργανώθηκε από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Culture Action Europe και το CultureForHealth, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δείτε πως μπορείτε να πάρετε μέρος στις δράσεις μας εδώ.

 

Μοιραστείτε το!