Η Τέχνη φέρνει την ισορροπία ανάμεσα στον φόβο και την ομορφιά

Elaine Whittaker, Screened For

Οι ιοί και οι ασθένειες είναι αναπόφευκτα μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Είναι, συνεπώς, φυσικό να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περίοδο της Ιστορίας. Μπορούν οι μάσκες ή οι ιοί να κρύβουν ομορφιά και αισιοδοξία;

Η Elaine Whittaker είναι γνωστή καλλιτέχνιδα από το Τορόντο που δημιούργησε το έργο “Screened For”. Μια σειρά από φωτογραφίες, όπου ποζάρει η ίδια φορώντας μάσκες προστασίας προσώπου που φέρουν εικόνες μολυσματικών ασθενειών, όπως ο SARS, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο HIV / AIDS. Από το 2015, το έργο έχει κοσμήσει γκαλερί σε όλο τον κόσμο, καλώντας τους ανθρώπους να σκεφτούν την ισορροπία μεταξύ του φόβου της νόσου και της ομορφιάς του φυσικού κόσμου.

«Τα έργα μου έχουν ένα σαφές αισθητικό πλαίσιο, το οποίο ενθαρρύνει τους θεατές να σκεφτούν τους μικροοργανισμούς και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή μας πολιτιστικά, ιστορικά και επιστημονικά», αναφέρει η Whittaker. «Είμαστε βιολογικοί ξενιστές και τα μικρόβια μας κρατούν ζωντανούς. Μερικοί, όμως, από αυτούς τους μικροοργανισμούς, μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες και αρρώστιες».

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, ταυτόχρονα με τα τεκταινόμενα παρακολουθούμε και την «έκρηξη» ενός νέου κύματος τέχνης. Το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Ακούμε για τον COVID-19 όλη μέρα στις ειδήσεις, ανεξαρτήτως μέσου και συζητάμε για αυτόν ακατάπαυστα με τον περίγυρό μας. Οι καλλιτέχνες είναι μέρος αυτών των συζητήσεων. Μετατρέπουν τις σκέψεις τους σε Τέχνη και προσφέρουν ένα νέο πρίσμα. Τα έργα τους πυροδοτούν το διάλογο, τον προβληματισμό ή την αισιοδοξία ανάλογα με τον πομπό, αλλά και τον αποδέκτη κάθε μηνύματος.

Νέα κρούσματα προκύπτουν κάθε λεπτό. Περίπου την ίδια χρονική στιγμή που το “Screened For” της Whittaker άρχισε να εκτίθεται σε γκαλερί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την επιδημία του ιού Zika. Το μήνυμα ήταν πάντα σαφές. Το “Screened For” έχει σκοπό να μας κάνει να σκεφτούμε και να μιλήσουμε για τις ασθένειες. Σίγουρα όχι να τις υποβαθμίσουμε και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Τέχνη προάγει την επικοινωνία και αποτελεί ένα ισχυρό μέσο δημιουργικής αποτύπωσης, κάθε ανθρώπινου συναισθήματος. Όσο υπάρχουν ασθένειες, η Τέχνη θα έχει τον ρόλο της αφύπνισης, της έκφρασης, της αποδοχής και της θεραπείας.

 

*Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δες εδώ πώς μπορείς κι εσύ να στηρίξεις τη δράση μας.

 

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/evaamsen/2020/03/09/etsy-banned-coronavirus-items-but-viruses-have-always-inspired-artists
Ευχαριστούμε τη Δήμητρα Πατρικαράκου για την επιμέλεια του κειμένου.
Μοιραστείτε το!