Ένα Webcomic για τις Γυναίκες με Καρκίνο – Eyes of Light
ΕΝΑ WEBCOMIC ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Συμμετοχική ψηφιακή δράση με δημιουργικό και ενημερωτικό περιεχόμενο στο Instagram και τα κανάλια επικοινωνίας μας

Η δράση “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο” ξεδιπλώνεται κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες, γύρω από μικρές αυτοτελείς ιστορίες κόμικ που εικονογραφεί η Γεωργία Ζάχαρη, οι οποίες βασίζονται σε αληθινές εμπειρίες γυναικών με καρκίνο. Πτυχές της ζωής τους, όπως αναδείχθηκαν στην προηγούμενη πιλοτική φάση της δράσης και της έκδοσης “Ιστορίες από την αίθουσα αναμονής” – Ένα κόμικ για τις γυναίκες με καρκίνο, και ιδιαίτερα κατά την ανατροφοδότηση που ακολούθησε, συνθέτουν (εν μέρει) την παρούσα ψηφιακή δράση.

Ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες με καρκίνο φωτίζονται με οικείο και άμεσο τρόπο μέσα από τις ιστορίες κόμικ, και παράλληλα πλαισιώνονται από ενημερωτικό περιεχόμενο μέσα από συνεργασίες με επαγγελματίες του πεδίου. Κυρίαρχη θέση κατέχει η δημιουργικότητα, με στόχο να καλλιεργηθεί η αυτο-έκφραση και το χτίσιμο κοινότητας. Δημιουργικές δραστηριότητες που ξεκινούν με αφορμή τις ιστορίες κόμικ και απευθύνονται με ανοιχτό κάλεσμα, προτρέπουν τις αναγνώστριες να συμμετέχουν στο έργο με τη δική τους δημιουργική φωνή. 

1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στον καρκίνο δεν είσαι μόνη!

Η πρώτη ιστορία που εγκαινιάζει τη δράση “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο”’ εστιάζει σε ζητήματα κοινωνικής απομόνωσης για όσες αντιμετωπίζουν την ασθένεια, και προτάσσει την σημασία της κοινωνικής υποστήριξης.

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αγαπώ το σώμα μου και μετά τον καρκίνο

Η δεύτερη ιστορία της δράσης “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο”’ εστιάζει στις αλλαγές στο σώμα μετά τον καρκίνο και στους τρόπους αποδοχής και αγάπης του σώματος μετά από αυτήν την εμπειρία. 

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ας μιλήσουμε για το λεμφοίδημα

Η τρίτη ιστορία της δράσης “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο”’ με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στον καρκίνο του μαστού, εστιάζει σε ένα όχι τόσο γνωστό επακόλουθο της θεραπείας του, το λεμφοίδημα.

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Οι πολλαπλοί ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας. Πως αλλάζουν οι ισορροπίες όταν εκείνη νοσεί;

Η τέταρτη ιστορία ασχολείται με το βάρος των κοινωνικών ρόλων, τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι τελικά αυτή η ισορροπία τη στιγμή που έρχεται ο ρόλος της ασθενούς και επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα.

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Παρενέργειες θεραπειών: μια δύσκολη αλλά παροδική κατάσταση

Η πέμπτη ιστορία ασχολείται με τις παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η απώλεια των μαλλιών, νυχιών, η απώλεια γεύσης/οσμής, η σωματική αδυναμία, ο πόνος, οι διατροφικές διαταραχές, η ναυτία κλπ. 

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μικρές στιγμές, μεγάλες απολαύσεις

Μιλάμε για όλα εκείνα που λειτουργούν βοηθητικά στην ψυχολογία μας, που μας κρατούσαν ή μας κρατάνε συντροφιά στην περίοδο των θεραπειών και όχι μόνο. Οι καλλιτεχνικές ασχολίες, τα χόμπι, μια βόλτα, ένα ταξίδι, η οικογένεια, οι παρέες, οι τετράποδοι φίλοι ή ακόμα και η συντροφιά της τεχνολογίας δίνουν μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα μας. 

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Εργασία και καρκίνος: προκλήσεις και δικαιώματα

Εστιάζουμε στο θέμα της εργασίας και στον αντίκτυπο που έχει η διάγνωση του καρκίνου στην επαγγελματική ζωή. Κάποιες γυναίκες εργάζονται προτού νοσήσουν και άλλες όχι. Κάποιες καταφέρνουν να συνεχίσουν να εργάζονται, άλλες αναγκάζονται να σταματήσουν ή άλλες ακόμα και να εκδώσουν αναπηρικές συντάξεις. 

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Επικοινωνία ιατρού & ασθενή

Αυτη την εβδομάδα επικεντρωνόμαστε στη σημαντική σχέση των ασθενών με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τους φροντίζουν κατά την αντιμετώπιση της ασθένειας. Μια σχέση που χρειάζεται να βασιστεί στην αποτελεσματική επικοινωνία, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας από την πλευρά του ασθενούς.

(Περιηγηθείτε με το δεξί βελάκι για να δείτε την ιστορία)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Συντελεστές έργου:

Εικονογράφος: Γεωργία Ζάχαρη

Φορέας Υλοποίησης: Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία

Συντονισμός Δράσης: Δήμητρα Ερμείδου, Δήμητρα Τσιαούσκογλου, Φωτεινή Χριστοδούλου

Διάρκεια: 12 Οκτωβρίου – 29 Δεκεμβρίου 2023

Δείτε τη δράση στο Instagram

* Πραγματοποιείται με την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού