Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου ως φόρος τιμής σε έναν μέγιστο καλλιτέχνη-φαινόμενο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αν κάτι μας διδάσκει το έργο του, η πολυπραγμοσύνη του, αλλά και το διάσημο μειδίαμα της Μόνα Λίζα του, είναι πως σε όποιες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, σε κάθε ιστορική περίοδο, ο άνθρωπος νιώθει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με τις αισθήσεις του πρωτίστως και με το μυαλό του κατόπιν. Η Μόνα Λίζα «αισθάνεται». Οι επισκέπτες της στο Λούβρο αισθάνονται επίσης. «Τι ακριβώς», είναι το μεγάλο αίνιγμα αιώνων, το ίδιο το αίνιγμα της δύναμης της Τέχνης.
Παρά τις δυσκολίες η αλληλεγγύη του κόσμου των Τεχνών νίκησε
Η Τέχνη, σήμερα 15 Απριλίου, τιμάται ως φάρος της ανθρωπότητας, ως τρόπος να ενεργοποιείς τις αισθήσεις σου και να οδηγείσαι τελικά σε μονοπάτια που ούτε φαντάστηκες πως υπάρχουν. Ειδικά τη χρονιά που πέρασε, με την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, η δύναμη της Τέχνης αναδείχθηκε μέσα από τις αντιξοότητες, χάρη στην αλληλεγγύη που επέδειξαν καλλιτέχνες, ιδρύματα και οργανισμοί, προκειμένου τα έργα τέχνης να βρουν το δρόμο τους προς το κοινό. «Η Τέχνη είναι το δέντρο της Ζωής» είχε πει o Άγγλος ποιητής και καλλιτέχνης Ουίλιαμ Μπλέικ και θα λέγαμε πως μέσα στις ρίζες του ταξιδεύουν όλα όσα κρύβονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας.
Η Ελευθερία προϋπόθεση της Τέχνης
Η Τέχνη καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή γνώσεων και στην ενθάρρυνση του διαλόγου. Αυτές είναι ιδιότητες που η Τέχνη είχε και θα έχει πάντα εφόσον υπάρχει υποστήριξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας και των καλλιτεχνών. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σε όλες τις μορφές Τέχνης μπορεί ο άνθρωπος να αναζητήσει τη γαλήνη της ψυχής του ή/και την γόνιμη “αναστάτωση” η οποία μπορεί να ξεδιπλώσει βαθύτερες ανάγκες και συναισθήματα.
Μουσεία-Κιβωτοί Τέχνης αλλά και διαλόγου
Τα μουσεία, πέραν από χώροι όπου εκτίθενται και προστατεύονται έργα τέχνης, διαδραματίζουν όλο και περισσότερο καίριο ρόλο στον κοινωνικό τομέα επίσης, καθώς ενεργούν ως πλατφόρμες για δημόσιες συζητήσεις πάνω σε πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Σύμφωνα με την Unesco, ο αριθμός των μουσείων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 22.000 το 1975 σε 95.000 σήμερα.
Η γιορτή της Τέχνης γίνεται συνδετικός κρίκος
Κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου, οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Τέχνης συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ καλλιτεχνικών δημιουργιών και κοινωνίας, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την ποικιλία των καλλιτεχνικών εκφράσεων και υπογραμμίζουν τη συμβολή των καλλιτεχνών στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ρίξουμε φως στην εκπαίδευση των τεχνών στα σχολεία, καθώς ο πολιτισμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση.
*Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας εδώ.
Ευχαριστούμε την Σοφία Κωνσταντινέα για το κείμενο.
Φωτο:
1: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα
2: Μ.Ν., 3: Μ.Π. (συμμετέχουσες εργαστηρίων θεραπευτικής φωτογραφίας)