Η σημασία της υποστήριξης σε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου

Η κοινωνική απομόνωση όπως τη βιώνουν άτομα ειδικότερα γυναίκες με εμπειρία καρκίνου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της ίδιας της ασθένειας. Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες που νοσούν. 

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αποφασίσουν να κρατήσουν την ασθένειά τους μυστική, είτε για να προστατευτούν από την ανησυχία της οικογένειάς τους, είτε εξαιτίας του φόβου της κοινωνικής απόρριψης ή της διάκρισης. Μερικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι το κοινωνικό στίγμα. Ο φόβος του κοινωνικού στίγματος συχνά αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο οι γυναίκες επιλέγουν να κρατήσουν την ασθένεια μυστική. Οι προκαταλήψεις και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον καρκίνο είναι ακόμα διαδεδομένες, και κάποιες φοβούνται ότι η αποκάλυψη της ασθένειάς τους θα καθιστούσε λόγο κοινωνικής απόρριψης, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να αναζητήσουν κοινωνική επαφή ή υποστήριξη. 

Επίσης, υπάρχει ο φόβος της διαταραχής των σχέσεων. Οι γυναίκες που νοσούν συχνά φοβούνται ότι η ασθένειά τους θα αλλάξει τις σχέσεις μέσα την οικογένειά τους και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση από τον κοινωνικό κύκλο τους. Κάποιες επιθυμούν να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειάς τους από την αγωνία και την ανησυχία που θα προκαλούσε η γνώση της ασθένειάς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να περιορίσει την φυσική κινητικότητα των γυναικών, καθιστώντας πρακτικά δύσκολη τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες. 

Η φύση της ασθένειας μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική πίεση στις γυναίκες, καθιστώντας την απομόνωση μια προτιμητέα επιλογή για να διαχειριστούν το άγχος και τη θλίψη. Άλλες γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να αποδεχτούν την ασθένειά τους. Μέχρι να αισθανθούν έτοιμες, μπορεί να προτιμούν να διατηρήσουν την ασθένεια μυστική. Κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους ως προσωπική υπόθεση και επιθυμούν να διαχειριστούν την κατάστασή τους μόνοι τους χωρίς να τη μοιράζονται με άλλους. Για άλλες λειτουργεί ως τρόπος προστασίας της επαγγελματικής τους καριέρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι φοβούνται ότι η αποκάλυψη της ασθένειας τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική τους καριέρα. Όμως η απόκρυψη μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την απομόνωση, καθώς δυσκολεύει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και την ανοικτή επικοινωνία των πραγματικών αναγκών τους με το οικείο περιβάλλον τους.

Η απόκρυψη της ογκολογικής ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη υποστήριξης από το ευρύτερο περιβάλλον. Οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί μπορούν να ενισχύσουν την αντιμετώπιση της νόσου, και όταν αυτοί είναι αποκομμένοι λόγω της απόκρυψης, οι ασθενείς νιώθουν πιο μοναχικοί και απομονωμένοι. Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με την ογκολογική ασθένεια μπορεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από τους αγαπημένους, τους φίλους και τους επαγγελματίες υγείας. Οι άνθρωποι που είναι ενήμεροι για την κατάσταση του ασθενούς μπορούν να προσφέρουν καλύτερη στήριξη και βοήθεια.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα με ευαισθησία και να παρέχεται υποστήριξη στις γυναίκες που νοσούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κοινωνική απομόνωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση σχετικά με την ασθένεια, και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που μπορούν να προσφέρουν στήριξη και κατανόηση. Η αντιμετώπιση της ογκολογικής ασθένειας απαιτεί συχνά ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Η ανοιχτή επικοινωνία με τους αγαπημένους και την ιατρική κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και στην αύξηση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Από την πρώτη στιγμή που διαγιγνώσκεται καρκίνος, η ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη είναι πολύ σημαντικές για τις γυναίκες που νοσούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνες σας, και υπάρχουν πολλοί τρόποι υποστήριξης. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας, μπορείτε να εξερευνήσετε τις ακόλουθες μορφές υποστήριξης:

  • Οικογενειακή και φιλική υποστήριξη: Η οικογένεια και οι φίλοι σας είναι συνήθως το πρώτο δίκτυο υποστήριξης. Να είστε ανοικτοί με αυτούς σχετικά με την κατάστασή σας και τις ανησυχίες σας, και ζητήστε την υποστήριξή τους.
  • Υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας: Οι ιατροί, ογκολόγοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, διατροφολόγοι, φυσικοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • Ψυχολογική θεραπεία: Ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος, την κατάθλιψη και τις συναισθηματικές δυσκολίες που προκαλεί η διάγνωση του καρκίνου.
  • Κοινωνική υποστήριξη: Οι καρκινοπαθείς έχουν διάφορα νομικά και κοινωνικά δικαιώματα που τους προστατεύουν και τους παρέχουν πρόσβαση σε κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη μέσα από την πιστοποίηση αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αναζητήστε πληροφορίες από ειδικούς κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Διατροφική υποστήριξη: Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Φυσικοθεραπεία: Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα φυσικά συμπτώματα της ασθένειας ή των θεραπειών, όπως αδυναμία και κόπωση.
  • Κοινότητες υποστήριξης: Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και κοινότητες που προσφέρουν υποστηρικτικές ομάδες για καρκινοπαθείς. Αυτές οι ομάδες συνάντησης μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, συναισθηματική ανταλλαγή και πληροφορίες. Μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, να ρωτήσετε ερωτήσεις και να λάβετε υποστήριξη από άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Μην διστάσετε να αναζητήσετε υποστήριξη από συλλόγους ασθενών που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και παρέχουν βασικές κατευθύνσεις για κοινωνικά ζητήματα, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Παρακάτω θα δείτε μια βασική χαρτογράφηση συλλόγων ασθενών και άλλων φορέων, που παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη:

  1. «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου
  2. «ΑγκαλιάΖΩ» Όμιλος Εθελοντών κατά του Kαρκίνου Ν.Αχαΐας
  3. «Αγκαλιάζω»  Παράρτημα Κρήτης  Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου
  4. «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» Σύλλογος Φίλων ΑΝΘ Θεαγένειο
  5. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Πανελλήνιος σύλλογος γυναικών με καρκίνο μαστού
  6. «ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ» Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης.
  7. “Δύναμη Ψυχής” Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Στήριξης Μυκόνου.
  8. Είμαστε Μαζί Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία Φίλων & Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας
  9. Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο
  10. «Ελπίζω» Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου
  11. “ΕπιΣτήθιοι Φίλοι” Σύλλογος εθελοντών κατά του καρκίνου του Μαστού Ν. Αρτας
  12. Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας
  13. “ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ” Σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο
  14. Eyes οf Light – Φορέας Τέχνης Στην Υγεία
  15. «Η Αλληλεγγύη» Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Αργολίδας
  16. «Η Αναγέννηση» Σύλλογος φίλων Αιματολογικής Κλινικής  ΠΑΓΝΗ
  17. ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
  18. Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3)
  19. Κ.Ε.Φ.Ι. Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών
  20. “ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου
  21. «Μαζί Σου» Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών
  22. Μέριμνα-Εταιρεία για τη φροντίδα παιδιών & οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο
  23. «Οικογενειακή Συμμαχία Ελλάδος κατά της Νόσου VHL» 
  24. Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Νεοπλασματική Ασθένεια κατά την Παιδική και Εφηβική ηλικία – το ΚΥΤΤΑΡΟ
  25. ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ. Πανελλήνιος Σύλλογος Λαρυγγεκτομηθέντων.
  26. «ΠΑΣΜΜΟ» Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού Οστών 
  27. ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ Σύλλογος εθελοντών κοινωνικής & συναισθηματικής στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους
  28. Στάσου Κοντά Μας Σύνδεσμος Φίλων Ασθενών του ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά»
  29. Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Νομού Αχαΐας
  30. Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Θεσσαλονίκης
  31. Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας
  32. Σύλλογος καρκινοπαθών Γιαννιτσών
  33.  
  34. Σύλλογος Καρκινοπαθών Κεντρικής Ελλάδας
  35. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων
  36. Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης
  37. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου
  38. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας
  39. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας ‐ Θράκης
  40. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νιγρήτας
  41. Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας
  42. Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Λάρισας
  43. Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών
  44. Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ξάνθης “παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗΡΟΙ”
  45. Σύλλογος φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι  Άγ. Ανάργυροι»
  46. Σύνδεσμος φίλων ασθενών Ε.Α.Ν.Π Μεταξά
  47. “ΣΥΝΕΧΙΖΩ” Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου
  48. «Ο Άγιος Ευγένιος» Σύλλογος Καρκινοπαθών  Ν. Κιλκίς
  49. «Ο Άγιος Παρθένιος» Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας‐Ημαθίας
  50. «Ορίζοντας» Σύλλογος  εθελοντικής  προσφοράς  & στήριξης για παιδιά & ενηλίκους με νεοπλασματικές ασθένειες
  51. Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ
  52. Φλόγα-Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο 

Ας θυμάστε ότι η υποστήριξη δεν είναι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για την οικογένειά του και τους φίλους του, καθώς όλοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Η υποστήριξη από όλες αυτές τις πηγές μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την πρόσθετη δύναμη για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια.

Χριστοδούλου Φωτεινή

Κοινωνική Λειτουργός B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας

 

Η παρούσα δράση ενημέρωσης υλοποιείται στα πλαίσια του έργου “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο” του Eyes of Light – Φορέα Τέχνης στην Υγεία, και τελεί υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο Instagram  και στο Website του Eyes of Light. 

 

Μοιραστείτε το!