Στις φετινές γιορτές μπορούμε με τη βοήθεια της τέχνης να κάνουμε καλό στον εαυτό μας και συγχρόνως να χαροποιήσουμε συγγενείς και φίλους! Δημιουργήστε χειροποίητα δώρα και θα μπείτε στη λεγόμενη «κατάσταση ροής», δηλαδή σε μια κατάσταση ευφορίας και ολοκλήρωσης – είναι μαγικό!
Η δημιουργία μας βάζει σε μια «κατάσταση ροής»!
Όταν δημιουργούμε τέχνη, είτε τραγουδώντας, είτε φτιάχνοντας μια κάρτα, είτε χρησιμοποιώντας την τέχνη του ντεκουπάζ και μεταμορφώνοντας τα έπιπλα ή τα γυαλικά μας, σε οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα συμβαίνει κάτι μαγικό! Μπαίνουμε σε αυτό που ονομάζεται «κατάσταση ροής» (flow state). Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, ένας από τους συνιδρυτές της θετικής ψυχολογίας, περιγράφει την «κατάσταση ροής» ως μια χρονική περίοδο στην οποία δίνεται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή σε αυτό που κάνουμε. Όση ώρα εκτελούμε μια καλλιτεχνική εργασία έχουμε πλήρη συγκέντρωση στο έργο μας και απολαμβάνουμε στο έπακρον τη δραστηριότητα με την οποία καταπιαστήκαμε. Δεν ανησυχούμε για τον χρόνο, δεν επηρεαζόμαστε από τις σωματικές αισθήσεις ή άλλες ανάγκες. Νιώθουμε να μας κατακλύζει μία γενικευμένη ευφορία και ολοκλήρωση- κι αυτό είναι υπέροχο!
Η τέχνη γίνεται το όχημα για να συνδεθούμε διαφορετικά με τους άλλους
Ένα άλλο πλεονέκτημα της αξιοποίησης της δημιουργικότητάς μας είναι ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε νέους τρόπους σύνδεσης με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς. Ιδίως σε μία περίοδο που λόγω της ανάπτυξης των τεχνολογιών αλλά και της πανδημίας, κάθε στιγμή μας μπορεί να κοινοποιηθεί σε φωτογραφία ή βίντεο σε λίγα δευτερόλεπτα, έχει ενδιαφέρον να εκφραστούμε και με τρόπο που δεν μας φέρνει, πραγματικά ή ψηφιακά, πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον. Το να γράψουμε μια κάρτα, ή να στείλουμε μια χειροτεχνία που φτιάξαμε ή μια κατασκευή που μας έδωσε χαρά είναι τέτοιες μορφές επικοινωνίας.
Το «σ’αγαπώ» συνήθως είναι πιο εύκολο όταν το γράφουμε…
Για παράδειγμα, το να πούμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να το κάνουμε προφορικά. Αλλά μας είναι πιθανότατα πιο εύκολο να το γράψουμε σε ένα γράμμα ή μια κάρτα. Μπορούμε έτσι να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας χωρίς καν να ανησυχούμε για τυχόν αμηχανία του παραλήπτη.
Η δημιουργία τέχνης μπορεί να είναι μια ανιδιοτελής πράξη
Αν λοιπόν, στείλουμε το ωραίο μας χειροποίητο δώρο ή την κάρτα σε αυτές τις γιορτές μπορεί να μην είμαστε εκεί να χαρούμε με τις αντιδράσεις του παραλήπτη, ωστόσο αυτή η κίνηση παίρνει αλτρουιστική διάσταση, καθώς γνωρίζουμε ότι ο παραλήπτης θα νιώσει καλά όταν το ανοίξει. Θα του δώσει να καταλάβει ότι κάποιος τον/την σκέφτεται. Ότι κάποιος τον/την φροντίζει. Και καθώς έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων που θα δημιουργηθούν στον παραλήπτη, νιώθουμε κι εμείς με τη σειρά μας ικανοποίηση. Με αυτό τον απλό τρόπο βγήκαμε λίγο έξω από το «εγώ» μας και διευρύναμε την ενσυναίσθησή μας προς τους άλλους.
Δεν χρειάζεστε ακριβές, «επαγγελματικές» προμήθειες
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το να γράφετε γράμματα ή να φτιάχνετε τις δικές σας κάρτες είναι υπέροχοι τρόποι για να συνδεθείτε με τους ξεχωριστούς ανθρώπους της ζωής σας. Αρκεί να βρείτε ένα είδος χειροτεχνίας ή κατασκευής που να σας αρέσει πολύ και να σας ελκύει. Μετά μένει απλώς μία βόλτα σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα για τις προμήθειες.
Η Τέχνη σας δεν χρειάζεται να είναι τέλεια
Δεν υπάρχει λάθος τρόπος να δημιουργήσουμε τέχνη. Κάποιος θα εκτιμήσει το τελειωμένο κομμάτι σας επειδή το φτιάξατε για αυτόν. Το επίπεδο δεξιοτήτων δεν έχει σημασία. Είναι η σκέψη που μετράει και το ότι μπήκατε στην «κατάσταση ροής» που αναφέρθηκε παραπάνω. Το καλό στις μέρες μας είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες που θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία και αυτό δεν μειώνει σε τίποτα το καλλιτεχνικό σας δημιούργημα. Πειραματιστείτε και θυμηθείτε ότι κάθε καλλιτέχνης έχει αποτυχίες. Οι καλλιτέχνες πετούν ή εγκαταλείπουν έργα τους επειδή δεν τους άρεσε η απόχρωση ή κατεύθυνση που πήρε μία πινελιά τους. Οπότε δοκιμάστε ξανά και ξανά και μην σταματάτε να χτίζετε τις δεξιότητές σας. Αυτό είναι το νόημα της τέχνης.
(Εικόνες: Μαρίνα, Μαρία και Ντίνα, από την ψηφιακή δράση “Christmas Challenge” στην ομάδα Facebook “Φίλοι του Eyes of Light”).
**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δες εδώ πως μπορείς κι εσύ να στηρίξεις τη δράση μας.
Ευχαριστούμε την εθελόντρια Σοφία Κωνσταντινέα για την επιμέλεια του κειμένου.