Εργασία & Καρκίνος: προκλήσεις και δικαιώματα

Η σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρει πως μόνο το 4% των ασθενών γνωρίζει τα δικαιώματά τους, αφότου νοσήσει. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με καρκίνο να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, καθώς αυτό τους επιτρέπει να πάρουν ενεργό μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους και να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και υποστήριξης. 

Σε πολλές χώρες, υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που προστατεύουν τα δικαιώματα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ενημέρωση, τη συγκατάθεση, την προστασία της ιδιωτικότητας και το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και θεραπεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλά από αυτά που θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένα χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε με επιμονή.

Οι καρκινοπαθείς έχουν διάφορα εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία τους και την ικανότητά τους να εργαστούν. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά εργασιακά δικαιώματα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο:

1) Άδεια ασθενείας:

Σε πολλές χώρες, υπάρχουν νομικές διατάξεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να λαμβάνουν άδεια ασθενείας για να ακολουθήσουν τη θεραπεία και τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται λόγω του καρκίνου.

2) Προστασία από απολύσεις:

Σε πολλές χώρες, υπάρχουν νομοθετικά μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο απόλυσης λόγω ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

3) Προσαρμογές στην εργασία:

Ορισμένοι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν προσαρμογές στο χώρο εργασίας, όπως ευέλικτο ωράριο ή αλλαγές στα καθήκοντα εργασίας, για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

4) Προστασία των προσωπικών δεδομένων:

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρούν την εμπιστευτικότητα σχετικά με την υγεία των εργαζομένων και τις πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον αν κάποιος είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Επιπλέον, η επικοινωνία με τον εργοδότη και η ενημέρωση τους για την ιατρική κατάσταση είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Αναλύοντας τα κοινωνικά δικαιώματα των ασθενών, που προκύπτουν μέσα από την αναπηρία, η κύρια αγωνία είναι η εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Η οικονομική σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Η αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες, καθώς συνεπάγεται ιατρικές δαπάνες, απουσίες από την εργασία, ή ακόμη και την απώλεια της εργασίας.

Αναφορικά με τις ιατρικές δαπάνες, η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι δαπανηρή, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτούνται πολλαπλές θεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία, ή χρήση ακριβών φαρμάκων. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναγκαστούν να λείπουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή λόγω των επιπτώσεων της ασθένειας, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος. Εδώ ξεκινάει το κύριο ερώτημα, τι δικαιούμαι; Δυστυχώς, δεν υπάρχει επίδομα καρκίνου στην Ελλάδα, που να μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι ασθενείς. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποια αναπηρική οικονομική υποστήριξη, παρά μόνο το επίδομα ασθενείας με καθυστερήσεις καταβολής του μέχρι και 6 μήνες. Η επιλογή της αναπηρικής σύνταξης έρχεται μετά από μια επικείμενη παραίτηση και έλεγχο πως ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις για να την εκδώσει. Εδώ καταγράφεται κατά μέσο όρο 1-1,5 χρόνο αναμονή έκδοσης. Οι άνεργοι πολίτες και οι έμμεσα ασφαλισμένοι έχουν την μόνη επιλογή έκδοσης αναπηρικού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ στο ύψος περίπου των 338 ευρώ τον μήνα. Ένα ποσό, που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις μηνιαίες ανάγκες των ασθενών. Τέλος, υπάρχουν και οι ασθενείς που δεν δικαιούνται ενίσχυση οικονομικής φύσεως, όσο υψηλό ποσοστό αναπηρίας και αν εκδοθεί, παρά μόνο κάποιες κοινωνικές παροχές. Αν και με την ψηφιοποίηση πολλών συστημάτων κάποιες διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί αρκετά, η γραφειοκρατία παραμένει ένα εμπόδιο στην καθημερινότητα των ασθενών.

Παρ’ όλα αυτά, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεστε μπορείτε να συμβουλεύεστε με νομικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς για να κατανοήσετε πλήρως τα δικαιώματά σας και να λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις για την περίθαλψή σας. 

 

Χρήσιμα Links φορέων που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση δικαιωμάτων ασθενών με καρκίνο:

 

Χριστοδούλου Φωτεινή

Κοινωνική Λειτουργός B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας

 

Η παρούσα δράση ενημέρωσης υλοποιείται στα πλαίσια του έργου “Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο” του Eyes of Light – Φορέα Τέχνης στην Υγεία, και τελεί υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο Instagram  και στο Website του Eyes of Light. 

 

 

Μοιραστείτε το!