Η τέχνη μειώνει τα επίπεδα άγχους, στρες, και κατάθλιψης για ασθενείς και φροντιστές. Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι θα βρεθούμε εντός της υγειονομικής ή κοινωνικής φροντίδας. Είτε από τραυματισμό, ασθένεια, ηλικία ή απλώς επίσκεψη σε φίλο ή μέλος της οικογένειας. Ο καθένας από εμάς θα περάσει χρόνο σε ένα νοσοκομείο, ένα χειρουργείο, ένα σπίτι φροντίδας ή ένα ξενώνα.
Η εμπειρία από αυτούς τους χώρους φροντίδας μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Όχι μόνο για τους ασθενείς και τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, αλλά και τους αγαπημένους τους, ακόμη και τους επαγγελματίες που τους φροντίζουν. Αυτό το γεγονός έχει επιβεβαιωθεί από μεγάλο αριθμό μελετών πολλών διαφορετικών ειδών φροντίδας.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το άγχος που προκαλείται από την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ανάρρωση του ασθενούς και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει διαρκή ψυχολογικά προβλήματα. Το διάστημα της νοσηλείας και των επακόλουθων θεραπειών συνθέτουν μια περίοδο έντονου άγχους για τους ασθενείς και την οικογένεια τους.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ μας δείχνει ένα παράδειγμα αυτού. Μέσω πολλών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 10 – 15% των νέων που εισάγονται στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους. Και για όσους εισάγονται στην εντατική, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο, γύρω στο 20-25%.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο άγχος που σχετίζονται με την εισαγωγή στην περίθαλψη, όπως: η δυσφορία και πόνος, άγχος γύρω από την ανάρρωση, ύπνος σε ένα περίεργο κρεβάτι ή κοινή χρήση ενός δωματίου με άλλους. Οι περισσότεροι επαγγελματίες φροντίδας γνωρίζουν αυτούς τους παράγοντες και προσπαθούν να καθησυχάσουν τους ασθενείς και να απαλύνουν τα άγχη τους.
Ωστόσο, υπάρχει ήδη μια αποδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης και πρόληψης αυτού του στρες. Οι εικαστικές παρεμβάσεις έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη μέσω πολλών μελετών. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν: μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και αύξηση των θετικών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, μείωση των επιπέδων κατάθλιψης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μείωση του στρες και του άγχους για τους ασθενείς με καρκίνο, και μείωση του άγχους, της κόπωσης και την αύξηση της επούλωσης για τους ασθενείς με τραύματα.
Επιπλέον, η μελέτη του 2003 από τη Δρ. Rosalia Staricoff διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση της εικαστικής τέχνης στο περιβάλλον φροντίδας ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων κατάθλιψης σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: Mείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης για τους χειρουργικούς ασθενείς, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν προετοιμασμένοι για χειρουργική επέμβαση χωρίς κάποια επαφή με την τέχνη.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 96% των κλινικών γιατρών και το 91% των νοσηλευτών διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση των τεχνών στην υγειονομική περίθαλψη συνέβαλε σε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, ενισχύοντας το ηθικό του προσωπικού και συμβάλλοντας στην διατήρηση του προσωπικού στις δομές αυτές.
—
*Το Eyes of Light είναι από τους πρώτους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, που ειδικεύεται στη χρήση θεραπευτικής φωτογραφίας για ευπαθείς ομάδες, όπως η κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου. Υλοποιώντας εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση αυτών των ομάδων και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.
Μάθε περισσότερα για τα εργαστήριά μας εδώ!
Πηγή: “Art relieves anxiety, stress, and depression”, Paintings in Hospitals