Ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου James Cochran δημιούργησε έναν εκθαμβωτικό πίνακα ζωγραφικής 50.000 κουκκίδων, ο οποίος αναδεικνύει μία πρωτοποριακή μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και βασίζεται σε πραγματικές εικόνες.
Το περίπλοκο έργο τέχνης αποτελείται από μικρές κουκκίδες χρωμάτων, η καθεμία από τις οποίες αποτυπώθηκε σε καμβά με όργανο μία πιπέτα εργαστηρίου, που χρησιμοποιείται από επιστήμονες για τη διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου. Ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από πραγματικές εικόνες του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενούς, που ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη ενός όγκου και έχει τίτλο «Κυτταρική Άμυνα» (Cell Defense).
Ο James Cochran πέρασε περισσότερες από 250 ώρες μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για την τοιχογραφία του David Bowie στο Brixton, είχε προηγουμένως υποφέρει και ο ίδιος από έναν τύπο καρκίνου του δέρματος, γνωστό ως Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα.
Οι στρατηγικές για την αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά του καρκίνου αποτελούν βασικό μέρος της πρωτοποριακής έρευνας του Ινστιτούτου, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της ικανότητας την οποία αναπτύσσει η νόσος παρουσιάζοντας ανοχή στα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται η προοπτική ο καρκίνος να καταστεί μια διαχειρίσιμη ασθένεια που μπορεί να ελεγχθεί μακροπρόθεσμα και να θεραπευτεί αποτελεσματικά.
Ο καλλιτέχνης James Cochran είπε:
«Έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ σπρέι βαφής στην τέχνη μου, οπότε η αντικατάσταση του με μια πιπέτα εργαστηρίου ήταν αρκετά δύσκολη. Όμως πολύ ικανοποιητική. Η αργή διαδικασία της δημιουργίας με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία και η ίδια η πηγή της έμπνευσής μου για τη σύνθεση, οδήγησαν σε μια καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων που συνεπάγεται η προσπάθεια τερματισμού της νόσου και η εφευρετικότητα που χρειάζονται οι επιστήμονες, ώστε να το επιτύχουν. Έχω περάσει από πολλές θεραπείες για έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα και έχω επίσης χάσει αγαπημένα μου πρόσωπα από την ασθένεια, οπότε αυτή η πρωτοβουλία με άγγιξε προσωπικά. Η δουλειά που κάνει το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο είναι τόσο σημαντική, τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, περισσότερο από ποτέ και ιδίως ήθελα αυτός ο πίνακας να αντανακλά τις προσπάθειές τους.»
Το μοναδικό έργο τέχνης κλέβει τις εντυπώσεις και συμβολίζει όχι μόνο την πολυπλοκότητα της έρευνας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και τη δημιουργικότητα και την ευσυνειδησία που χρειάζονται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τον καρκίνο.
*Αν βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο, μάθε περισσότερα για τον οργανισμό μας και το όραμά μας εδώ.
Περισσότερα: www.icr.ac.uk/news-archive/pipette-painting-marks-pioneering-cancer-research
Ευχαριστούμε την εθελόντρια Δήμητρα Πατρικαράκου για την επιμέλεια του κειμένου.