Οι τέχνες είναι από καιρό γνωστές ως σημαντικό μέρος μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Τότε γιατί, όταν πρόκειται για τον καθορισμό προτεραιοτήτων προϋπολογισμού, οι τέχνες βρίσκονται στο τέλος της λίστας; Σύμφωνα με έρευνα του BBC σε περισσότερα από 1.200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας, τα τελευταία χρόνια, το 90% των σχολείων αναγκάστηκαν να περικόψουν τους πόρους για τη διδασκαλία των τεχνών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μαθημάτων, του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.
Η τέχνη, η μουσική, το δράμα, και το design, έχουν υποστεί περικοπές, με τα σχολεία να δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στα βασικά ακαδημαϊκά θέματα και στις πιέσεις στους προϋπολογισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η εκπαίδευση στις τέχνες προσφέρει οφέλη στην ακαδημαϊκή επίδοση. Μια μελέτη από νευροεπιστήμονες, “Learning, Arts, and the Brain”, από επτά κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, βρήκε μια σειρά από οφέλη όπως: η εντατική μουσική εκπαίδευση βελτίωσε την απόδοση των παιδιών σχολικής ηλικίας σε εργασίες αφηρημένης γεωμετρίας και η εμπειρία στις εικαστικές τέχνες είχε άμεση σχέση με μαθηματικές ικανότητες υπολογισμού των παιδιών.
Αλλά αυτές είναι μόνο πιθανές ευχάριστες παρενέργειες της διδασκαλίας των τεχνών στα σχολεία. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των παιδιών NSPCC ανέφερε ότι ο αριθμός των παραπομπών από σχολεία που αναζητούν θεραπεία ψυχικής υγείας για μαθητές έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκλονίζει το γεγονός ότι περισσότερες από μισές παραπομπές προέρχονταν από δημοτικά σχολεία. Τουλάχιστον το 10% των παιδιών και των νέων πιστεύεται ότι πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη, με το άγχος των εξετάσεων να συμβάλλει σημαντικά.
Γνωρίζουμε ήδη ότι οι τέχνες μπορούν να εμπλουτίσουν τις ζωές και να τονώσουν την υγεία ανθρώπων όλων των ηλικιών. Η έρευνα APPGAHW του φορέα Creative Health, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλή υγεία, ενώ από τα άτομα που συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, το 82% αναφέρει καλύτερη ευημερία. Λοιπόν, τι θα μπορούσε να κάνει η τέχνη για τους μαθητές;
Ένα δημοτικό σχολείο του Μπράντφορντ (Μ. Βρετανία) ανακοίνωσε στον κόσμο ότι η επιτυχία του δεν οφείλεται στην πίεση για την επίτευξη στόχων στη γλώσσα, τα μαθηματικά και τις επιστήμες, αλλά στην ενσωμάτωση της μουσικής, του θεάματος, και της τέχνης σε κάθε μέρος της σχολικής ημέρας. Αυτή η ώθηση προς την δημιουργικότητα ενίσχυσε επίσης το ηθικό των μαθητών και του προσωπικού. Τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα: πριν από επτά χρόνια το σχολείο βρισκόταν σε ειδικά μέτρα – τώρα βρίσκεται στο κορυφαίο 10% σε εθνικό επίπεδο για πρόοδο στην ανάγνωση, τη γραφή, και τα μαθηματικά.
Οι τέχνες μπορούν να εμπνεύσουν και παρακινήσουν. Μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά ένα νέο λεξιλόγιο με το οποίο μπορούν να εξερευνήσουν δύσκολα θέματα. Οι τέχνες επιτρέπουν στους μαθητές να δοκιμάσουν τη δική τους φωνή, καθώς και να τους ανοίξουν τις φωνές και τις προοπτικές των άλλων.
“Προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές τους να επιτύχουν, τα σχολεία έχουν να παίξουν ένα ρόλο στην υποστήριξη τους ώστε να είναι ανθεκτικοί και ψυχικά υγιείς”. Ψυχική υγεία και συμπεριφορά στα σχολεία, Τμήμα Παιδείας Μ. Βρετανίας, 2014.
Η κατάργηση των τεχνών από τα σχολεία δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία σε βασικά ακαδημαϊκά μαθήματα. Η συσσώρευση της πίεσης τόσο στους μαθητές όσο και στους δασκάλους για να επιτύχουν σε αυτό το στενό φάσμα ακαδημαϊκών μαθημάτων διαλύει το ηθικό, τα κίνητρα, και την ψυχική υγεία. Η αντιμετώπιση των τεχνών ως “δευτερευόντων θεμάτων” δεν δείχνει μόνο έλλειψη φαντασίας αλλά και έλλειψη προθυμίας να εξετάσουμε τα στοιχεία. Οι τέχνες δεν είναι επιπρόσθετα θέματα, είναι ζωτική ανάγκη.
—
**Το Eyes of Light πιστεύει στην σημαντική επίδραση της τέχνης στην ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου και εκεί στηρίζεται το έργο μας. Δείτε πως μπορείτε να πάρετε μέρος στις δράσεις μας εδώ.
Πηγή: “Art is vital to our education”, Paintings in Hospitals